Gülhane Askerî Tıp Akademisi (GATA) Hospital
Invited Lecture · 13 January 2015



Office  Tornavida Design Role  Research · Presentation Location  Haydarpaşa, Istanbul Year  2015


An invited lecture was given to the administration and medical heads of departments (some fifty in all) of a military hospital in Istanbul originally established in 1898. Topics covered included architectural and design considerations for patient-centered care at the levels of the patient room and the ward (zoning, lines of sight, variable acuity and universal rooms, lighting, ventilation, materiality, biophilia, bathroom configurations, way-finding, decentralized nursing), intra- and inter-unit flows of people and materials, standardization and prefabrication, and long-term architectural planning and flexibility.
The hospital sits in a grove of trees on a hill overlooking the harbor of Kadıköy and has views to the Hagia Sofia, Sultan Ahmet Camii, Topkapı Palace, and the Galata Tower. The buildings to the left in the indicated area are the Ottoman era hospital. The long, low building to the far right is condemned and is a site proposed for future expansion. The historic Hydarpaşa train station is just below the hospital jutting out into the sea.
The administration is considering an additional building on an adjacent site, and the presentation also included a concept and the massing of a building that could potentially accomplish the room- and ward-level planning goals outlined in the lecture. A previous addition to the hospital concealed and dwarfed the original Ottoman-era buildings, and subsequent additions have the potential to mitigate this situation.

The concept entails converting the current, modern inpatient building into an outpatient and diagnostic polyclinic and connecting it via bridges at each level to a similarly proportioned physicians' office building. Meanwhile, new wards for inpatient care step down the hill on the opposite side providing maximum light, ventilation, and views to clusters of patient rooms.
Each level – from the polyclinic through the office building to the wards – is intended for particular departments or specialties (hospitals within the hospital), minimizing the need for affiliated medical staff to use elevators and allowing easy transfer of inpatients to the relevant diagnostic wing when necessary. Exclusive elevators for staff, gurneys, and freight are located in the office building, while outpatients and visitors use independent elevators in the respective wings.

Click through for the presentation notes:
This presentation was prepared on a pro bono basis and the publicly available images used to illustrate the points were used under fair use provisions of copyright law for educational purposes only. The copyright of the images, artwork, and design work belong to the original creators and are reproduced here only in a miniscule scale.
Back to Top