Garden City Living
Mixed-Use Apartment Block



Office  Tornavida Design Type  New Construction Role  Concept · Schematic Design Size  7500 m² Location  Beylikdüzü, Istanbul Year  2013


This 34-unit speculative apartment building in a "garden city" suburb of Istanbul is oriented towards a planned park and recreation area extending seven kilometers down to the Sea of Marmara. The building is currently at the periphery of the neighborhood, but once the municipality’s master plan is executed, the center of activity will shift and this site will essentially serve as the pedestrian access point from the neighborhood to the upper end of the park.
In contrast with the gated, "tower in the park" model prevalent in the neighborhood, the building is set against the easements along two sides, opening the remainder of the site to the public. Commercial functions, which line a stone-dust square with a grid of trees, are planned for the foot traffic that the adjacent municipal park will generate. This public square is intended to serve commercial and residential tenants and passers-by alike. It may be used for all'aperto restaurant seating, as well.
The façade facing back to the neighborhood. The high ceilings of the commercial spaces can accommodate a mezzanine when built out.
The residential units in the north wing are oriented to the south with views to the Sea of Marmara. Symmetrical ramps in the easement behind this wing provide access from either cross street to below-ground parking as well as to loading docks and stockrooms for the commercial properties.
Sheer walls that protrude from the building comprise a frame from which the horizontal lines of the floor plates, the vertical lines of the partition walls, the balustrades, and the windows are set back in turn.
The west wing of the building (left) has a combination of one, two, and three bedroom apartments, six of which have penthouses and direct access to the green roof. Amenities for residents of the building – a gym, plunge pool, and shared guest rooms – are located on the floor above the storefronts in the north wing (right) and look out over the park.
Chestnut trees in Place Dauphine on the Île de la Cité in Paris' first arrondissement. This public square, which is an exemplar for the design, is lined by narrow streets and restaurants, but there is no significant level change among the sidewalks, streets, and the square. The space at the ground level is thus permeable and defined only by the canopies and trunks of the trees (which were recently replanted in this image) and moveable street furniture.
The municipality's master plan calls for a park with a variety of recreational and sports facilities in the broad valley between the [currently vacant] site in the foreground and the high-rises in the far background. The park will extend seven kilometers down (to the right) to the Sea of Marmara. The dead-end street straight ahead will become a primary pedestrian and vehicular route from the neighborhood to the park, connecting it with the opposing neighborhood.
While the incongruous massing of buildings like the neighboring ones to (left) were grandfathered in, such buildings are subsequently being condemned due to structural inadequacies in this earthquake prone area. The residential blocks on the right are typical of more contemporary construction in the area, the "gardens" around which are little more than decoration. The present design is intended to be a better model, particularly for new buildings lining the park.
Back to Top