Badıllı Otomotiv
Adaptive-Reuse BMW Service Facility



Office  Tornavida Design Team  Uğur Kayserilioğlu · Jonathan Phillips Type  Gut renovation Role  Schematic design · Visualization · Design development · Brand conformance Client  Badıllı Otomotiv Size  2700 m² Location  Urfa, Turkey Year  2015


This design involved the conversion of a former tractor showroom into a brand-compliant BMW service center operated by the owner of the adjacent filling station. The project was completed together with Uğur Kayserilioğlu, project coordinator and former corporate identity and architectural projects manager for Borusan Otomotiv, the distributor of BMW, MINI, and Land Rover in Turkey.
Reception and waiting area.
Vehicle diagnostics (right) and waiting area (left).
Transparency is a fundamental value of the BMW customer experience that is reflected in it corporate design identity. The glass-enclosed bay where vehicles undergo initial inspection and diagnostics is featured prominently on the front façade. From the adjacent waiting area, customers also have a view to the mechanical garage itself.
Arrangement of the mezzanine within the volume of the space.
A structurally independent, light-framed mezzanine level is constructed within the original, open, two-story volume. The manager's office is located on the mezzanine at the intersection of the reception area, the vehicle diagnostics bay, and the mechanical garage – with windows overlooking each. Employee changing areas and a lunchroom are also located on this level and likewise look out over the double-height garage, through which they have access to natural light. A paint booth and body repair shop are located on the basement level accessible from the rear of the building.
Relationship to the filling station and the restricted client parking area in the rear.
Reception and vehicle diagnostics.
Original condition of the building.
Original interior volume.
Back to Top